Dulové víno

10.12.2013 20:24

Dulové víno

Duly sú veľmi aromatické ovocie a veľká časť dulovej vône prejde aj do vína. Dulová príchuť chutná zo začiatku príjemne, ale neskôr sa protiví, lebo aróma duly nie je toho druhu, ktorý vo víne obľubujeme. Chýba mu najmä korenitosť. Na víno oberáme duly čo najzrelšie; po obratí ich necháme ešte dva týždne odležať. Potom plody rozdrvíme, drvinu uložíme do
kade a zalejeme vodou. Ak víno nemá byť veľmi aromatické, pred lisovaním duly olúpeme. Na 10 kg drviny pridáme 5 l vody, kaďu dôkladne prikryjeme a drvinu necháme asi týždeň kvasiť. Počas tohto týždňa zákvas denne aspoň dvakrát premiešame. Po týždňovom kvasení zákvas vylisujeme a šťavu prelejeme do suda, kde prebehne hlavné kvasenie. Po búrlivom kvasení stočíme víno z kvasníc do čistej nádoby a pricukríme ho. Na 10 l pridáme 1 až 2 kg cukru, podľa toho, či chceme vyrobiť stolové víno alebo ťažšie víno. Po pricukrení nastáva druhé, pomalé dokvasenie. Asi za štyri mesiace je víno prekvasené a môže sa piť.

Keď je dúl málo, možno dulový mušt miešať s jablčným muštom. Zmes dvoch čiastok jablčného muštu a jednej čiastky dulového muštu dáva veľmi jemné a aromatické víno.