Archív článkov

Morušové víno

10.12.2013 20:15
Morušové víno Zrelé moruše rozmiagame a necháme 48 hodín kvasiť. Klobúk, ktorý sa pritom tvorí, občas ponoríme, aby hmota nezoctovatela. Nakvasenú hmotu vylisujeme cez plátenné vrecko, výlisky vylúhujeme vodou a lisujeme druhy raz. Rozoznávame dvojaké moruše: - sladké moruše (vysádzané obvykle pri...

Jahodové víno

10.12.2013 20:14
Jahodové víno Dobré jahodové víno môžeme vyrobiť z lesných jahôd a niektorých záhradných sort Senga-sengana. Z väčšiny záhradných jahôd nedostane víno žiadúcu príjemnú jahodovú arómu. Okrem toho sú jahodové vína zaujímavé tým, že si príjemnú vôňu udržia, len pokiaľ sú mladé, časom jahodovú arómu...

Malinové víno

10.12.2013 20:13
Malinové víno Príprava vína z malín je menej rozšírená, ale výroba malinovej šťavy a sirupu je známa na celom svete. Z malín sa pripravuje len dezertné víno. Dezertné malinové víno I. Na prípravu vína použijeme len dobre vyzreté, ale nie prezreté maliny (prezreté maliny dajú neprirodzenú fialovú...

Černicové víno

10.12.2013 20:13
Černicové víno Rozmiagané bobule nelisujeme hneď, ale ich necháme 4 až 5 dní nakvasiť, čím sa dôkladne vylúhuje farbivo a víno sa dobre zafarbí. Ďalšou výhodou nakvasenia je to, že víno nadobudne príjemnú chuť červeného hroznového vína. Černice sú veľmi vhodné na prípravu silných dezertných vín. Z...

Brusnicové víno

10.12.2013 20:12
Brusnicové víno Väčší obsah drsne pôsobiacich trieslovín, ktoré sú v brusniciach pri výrobe kompótu nežiadúce, sú pri výrobe vína čiastočne škodlivé. K tomu ešte aj obsah kyseliny benzoovej pôsobí rušivo na kvasenie, lebo má antiseptické účinky. Aby sme šťavu ľahšie získali, musíme brusnice...

Čučoriedkové víno

10.12.2013 20:11
Čučoriedkové víno Čučoriedkové víno je veľmi chutné. Dobre pripravené čučoriedkové víno pripomína červené hroznové víno. Triesloviny, ktoré sa v ňom nachádzajú, dodávajú vínu príjemnú trpkastú chuť. Ovocie, ktoré chceme spracovať na víno, musí byť zrelé, ale nie prezreté (prezreté ovocie sa zle...

Ríbezľové víno

10.12.2013 20:10
Ríbezľové víno Ríbezľové víno je najrozšírenejšie a najobľúbenejšie ovocné víno. Ríbezle obsahujú pomerne veľa kyselín, preto ich nechávame na kríčku čo najdlhšie, aby dobre dozreli. Pri spracúvaní v domácnosti ríbezle odstopkujeme, necháme ich stáť asi 2 dni v čistej nádobe nelisované, aby zmäkli....

Jarabinové víno

10.12.2013 20:09
Jarabinové víno Príprava a vlastnosti jarabinového vína, ako aj použitie plodov na zlepšenie jablkového a hruškového vína, sú tie isté ako pri oskoruši. Na víno používame len sladkoplodé - šľachtené jarabiny. Jarabinové víno I. Očistené plody rozomelieme, zalejeme rovnakým množstvom vody, zahrejeme...

Hruškové víno

07.12.2013 20:04
Hruškové víno Aj hrušky sú veľmi dobré na výrobu vína, ale potrebujú úpravu. Zo samotných ušľachtilých hrušiek sa robiť víno neodporúča, lebo majú málo kyselín a trieslovín. Mušt z nich sa ťažko rozkváša, víno je prázdne, má fádnu - nevýraznú chuť. Mušt zo sladkých hrušiek je najlepšie...

Jablčné víno

05.12.2013 18:43
Jablkové víno Najlepšie ovocie na výrobu vína, ktoré je chuťovo najbližšie hroznu, sú rozhodne jablká. Jablkové víno je najľahšie víno zo všetkých ovocných vín. Na mušt sú veľmi vhodné všetky odrody s pevnou dužinou. Jablkový mušt i vykvasené víno sú veľmi náchylné na hnednutie. Víno...
Záznamy: 21 - 30 zo 43
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>